Hotelnictví
kód oboru | 65-42-M/01 |
délka studia | 4 roky |
ukončení | maturitní zkouška |
zaměření | hotelnictví a cestovní ruch |
Podmínky pro přijetí
- úspěšné dokončení 9. ročníku ZŠ
- přijímací zkoušky
- dobrý zdravotní stav (nutné potvrzení lékaře)
Uplatnění absolventa
- hotely, podniky veřejného stravování
- cestovní ruch
- informační střediska
- turistické, lázeňské a rekreační zařízení
- cestovní kanceláře
- manažer v gastronomii
- státní správa
Popis oboru
Cílem vzdělávacího programu je příprava odborných pracovníků pro širokou oblast služeb hotelového provozu a okrajově i služeb cestovního ruchu v nejrůznějších pracovních pozicích. Studenti získají komunikativní, osobnostní a odborné kompetence k provozování těchto činností. Naučí se řídit hotelový provoz, organizovat a řídit ubytovací služby. Absolvování oboru je jedním z kvalifikačních předpokladů pro získání oprávnění k podnikání v oblasti turistického ruchu, hotelnictví, stravovací činnosti. Naši absolventi nacházejí uplatnění nejen v České republice, ale mnohdy i v zahraničí, jako manažeři gastronomických či ubytovacích zařízení, programoví pracovníci, ale také i jako delegáti či průvodci. Nedílnou součástí studia je odborná praxe, která umožňuje studentům postupné nabývání profesních znalostí. Absolventi oboru mohou pokračovat ve studiu na VOŠ nebo VŠ.
Zahraniční stáže (při dobré epidemiologické situaci)
Škola dlouhodobě organizuje zahraniční pracovní stáže. Žáci mají možnost čtyři měsíce pracovat na řeckých ostrovech Kos a Rhodos a vyzkoušet si různé pracovní pozice v oblasti cestovního ruchu. Jedinečná příležitost pro získání pracovních zkušeností, zdokonalení se v cizích jazycích a v neposlední řadě i přivýdělku. Praxe probíhá v pětihvězdičkových hotelech např. na úseku housekeeping, front office, obsluhy, animačních služeb a podobně.
V rámci výuky mají žáci možnost získat Osvědčení o získání profesní kvalifikacie Barman.
Učební plán oboru Hotelnictví
předmět | 1. | 2. | 3. | 4. |
---|---|---|---|---|
Český jazyk | ||||
1. cizí jazyk - maturitní | ||||
Konverzace 1. jazyka | ||||
2. cizí jazyk | ||||
3. cizí jazyk - C | ||||
ZSV | ||||
Dějepis | ||||
Základy přirodních věd | ||||
Matematika | ||||
Literatura | ||||
Tělesná výchova | ||||
Informační a komunikační technologie | ||||
Ekonomika | ||||
Technologie přípravy pokrmů - H | ||||
Technika obsluhy a služeb - H | ||||
Barmanství - H | ||||
Sommelierství | ||||
Učební praxe | ||||
Hotelový provoz - H | ||||
Management a marketing hotelu | ||||
Management a marketing cestovního ruchu | ||||
Zeměpis cestovního ruchu - H | ||||
Zeměpis cestovního ruchu - CR | ||||
Cestovní ruch - H | ||||
Cestovní ruch - CR | ||||
Dějiny kultury - CR | ||||
Animační programy - CR | ||||
Průvodcovství a regionální turistika - CR | ||||
Mediální a profesní komunikace |